Történelmi Budapest

Zsinagoga

Aquincum: Római kori emlékekért elég Óbudára ellátogatnia, ahol egy külön városrész emlékezik meg arról az időről, amikor római katonák és polgárok lakták a területet, maguk után hagyva számos ókori leletet.

Budavári Palota: Gyönyörű panorámájával és reneszánsz épületeivel a 13. századtól a magyar uralkodók székhelye volt. Akárcsak akkoriban bálok és estélyek színhelyeként, napjainkban az ország kulturális életének egyik központja. Többek között a Nemzeti Galériának ad otthont. Az UNESCO VILÁGÖRÖKSÉG része.

Dohány utcai zsinagóga: Budapest mindig is a zsidó kultúra meghatározó központja volt, itt található a világ második legnagyobb zsinagógája is, amely egyben imaház, kiállítótér és múzeum. Zsidó negyed hagyományos bejáratánál, a Dohány utca határolta a zsidó gettót a II. világháború idején.

Nemzeti Múzeum: Magyarország legnagyobb múzeuma hatalmas mennyiségű régészeti, történelmi és néprajzi lelettel, műtárggyal várja a magyar kultúra és történelem után érdeklődőket. A Múzeumkert kedvelt pihenőpark a budapestiek, főleg egyetemisták körében.

Halászbástya: A Halászbástya eredetileg védelmi szerepet töltött be. Nevét az akkoriban alatta elterülő Halászvárosról kapta – szükség esetén az ott áruló halászok voltak a bástya védelmezői is. Az építmény az UNESCO VILÁGÖRÖKSÉG része. A 140 méter hosszan elnyúló homlokzatról elképesztő kilátás nyílik a városra. A Halászbástya szomszédságában található a Mátyás-templom, amely számos királyi esküvő és három koronázás színhelye is volt

Terror Háza Múzeum: A kommunista titkosrendőrség egykori székháza helyén megrázó kiállítás segít közelebbről megismerni a magyar történelem sötét korszakait.

Hősök tere: Az oszlopcsarnokokban a modern Magyarország megteremtésében aktív szerepet betöltő történelmi alakok bronzszobrai állnak. A teret két oldalról a Szépművészeti Múzeum és a Műcsarnok neoreneszánsz épületei ölelik körül. A tér egyben a Városliget kapuja is, mely a világ egyik első nyilvános parkja, mely lehetőséget ad arra, hogy a látogató a város szívében is közel érezze magát a természethez.

Országház: Ez az impozáns budapesti alkotás 17 éven át épült. A világ harmadik, Európa második legnagyobb parlamentjének építése során fontos kikötés volt, hogy a magyar Országház építéséhez csak és kizárólag magyar alapanyagokat használhatnak, hazai iparosok és gyártók bevonásával. A csodálatos épület mellett az őrségváltás is igazi látványosság.

Széchényi Lánchíd: Budapest első állandó Duna-hídja, amely összeköti Budát és Pestet a 19. század óta. A leghíresebb legenda, ami a híd körül kering, a két végében található, hatalmas oroszlánszobrokkal kapcsolatos. Sokáig az a hír járta, hogy az oroszlánok alkotója elfelejtett az állatoknak nyelvet faragni. De vajon igaz a legenda?

Hősök-tere

Maecenas consectetur accumsan ante, nec tempus turpis bibendum ut. Morbi quis dignissim nibh. Mauris ac convallis tortor.